Aerob träning ger dig positiva hälsoeffekter

by

Precis som det låter så är aerob träning förknippat med det engelska ordet air som i sig betyder luft. När aerob träning sker betyder det att kroppen använder det syre som vi har andats in. Det tillgängliga syret i kroppen används då för att skapa energi. Till skillnad från anaerob träning, då kroppen måste skapa energi när syre inte finns närvarande. Men frågan är vad aerob träning är för slags träning och vad den används till.

Aerob träning är alltså den typen vi tränar när vi kör uthållighetsträning. Den domineras utav den syrebärande energiproduktionen och tar sin energi från kolhydrater och fett. Aerob träning kan vara allt ifrån en joggingtur i skogen, en cykeltur i stan, att sitta vid en roddmaskin på gymmet eller att ta en rask promenad där pulsen höjs under en längre period. Här arbetar vi med vår kondition och orkar att fortsätta med det vi gör i mer än 2 minuter. I början kan det vara lite svårt att komma igång, men det beror på att kroppen oftast behöver en stund av uppvärmning så att systemet i kroppen ska komma igång ordentligt. När det väl har kommit igång ökar upptaget av syre och vi orkar hålla igång under en längre period.

Enligt WHO:s rekommendation så bör vi människor träna minst 150 minuter måttligt ansträngande aerob träning per vecka. Detta kan låta mycket för någon som inte är van vid att träna. Men slår vi ut det på en vecka så är det cirka 21 minuter om dagen vi bör träna. Detta kan enkelt utföras genom att byta ut bilresan till jobbet med en cykeltur eller att promenera raskt till jobbet istället för att ta bussen hela vägen fram. Den aeroba träningen går att få in i vardagen om man ser möjligheter till det.

Den aeroba träning ger många positiva effekter för hela kroppen och stor del till hälsosamma effekter för hjärtat. Det är alltså tack vare denna process av aerob träning som gör att vi orkar att träna längre. Ytterligare en stor effekt som den aeroba träningen också har är att höja vårt VO2max. Vilket menas med kroppens syreupptagningsförmåga, det är hur snabbt syret transporteras genom kroppen och hur mycket man kan ta upp av syret. För desto mer syre kroppen klarar av att ta upp, desto mer syre har vi att använda till den aeroba träningen.

Så varför inte ta tillfället i akt nu när du väl har läst om detta. Ta på dig joggingskorna och kör en runda, det kommer du att må bra av!