Hälsokost för träning – ge träningen en extra chans till effekt

by

Hälsokost för träning – Att kunna prestera bra på gymmet eller under ditt träningspass handlar mycket om att du har rätt energi att använda och förbränna. Vad du äter har nämligen stor betydelse för hur mycket du kommer att orka och en balanserad kost kommer även att ge dig flera andra hälsofördelar.

Men hur ska man då lägga upp sin mat innan träningspasset och vad kan du göra för att boosta dina träningsresultat ytterligare?

Träna aldrig på tom mage

Om du tränar väldigt tidigt på morgonen är det lätt hänt att man hoppar över frukosten och går direkt till träningen. Detta är inte det allra smartaste om du vill stärka dina muskler och kunna prestera på topp.

Din kropp kommer att behöva energi för att kunna arbeta och det är därför nödvändigt att du får i dig någonting innan morgonpasset. Gärna någonting som är rikt på protein och fibrer, vilket kickar igång magen och månar om dina muskler. Du kan till exempel blanda ihop en proteinrik smoothie eller shake att dricka innan träningen.

Hur intensiv träning kommer du att utöva?

Beroende på hur intensivt träningspasset är kommer du också att behöva anpassa valet av frukost och dess näringsinnehåll. Ett mer intensivt pass kommer att kräva mer energi och protein, medan en promenad eller träning med en medelpuls inte kommer att ge upphov till samma typ av förbränning.

Börja varje morgon med vatten

Men det är inte bara frukosten som många hoppar över på morgonen. Även mängden vatten som du behöver dricka kommer att vara avsevärt mycket högre om du tränar tidigt på morgonen. Börja därför dagen med ett stort glas vatten och glöm inte heller att fylla vattenflaskan att ta med ut på träningen!

Hälsokost som ger mer energi

Men det finns också några särskilda saker som du kan inhandla för att säkerställa att energin alltid är på topp innan passet påbörjas. Dessa går att köpa i de flesta hälsokost- eller sportbutiker, där de är skräddarsydda för olika typer av dieter. Så oavsett om du är laktosintolerant eller vegan, finns det även ett passande val för dig.

Pre-Workout

Pre-Workout eller PWO som det också kallas är designad för att du ska kunna öka dina prestationer under träningen, öka din styrka och uthållighet, samt ger dig också ett bättre fokus. Dock har olika typer av PWO:s olika nyckelegenskaper, så beroende på vilken typ av träning du utövar kan det vara värt att kika på lite olika varianter.

Energibars

En protein- eller energibar är perfekt att inta innan eller efter träningen, för att hjälpa dina muskler att återhämta sig och även för att du ska kunna vidhålla en balanserad energi under passet.

Men många bars ser också ut att vara mer förmånliga än de faktiskt är och vissa kan också vara en riktig sockerbomb. Så läs ingredienserna noga och välj en som innehåller mer protein, mindre socker och naturliga ingredienser. Du kan också testa på att göra dina egna bars och kan då basera dessa innehåll efter dina egna preferenser och mål med träningen.

Glöm inte att fylla på energin efter träningen

När träningspasset är avklarat, glöm inte att fylla på vätskeförrådet och energin för att träningen ska göra optimal nytta. Blanda ihop en proteinshake eller ät ett näringsrikt mellanmål för att din kropp ska kunna återhämta sig på bästa tänkbara sätt. Men kom ihåg! De allra bästa resultaten får du om du äter en balanserad kost och säkerställer att du får i dig samtliga vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Om du är tveksam på om du äter tillräckligt balanserat, kommer ett besök till en kostrådgivare att ge din träning mängder av fördelar, samtidigt som du kan säkerställa att du äter varierat och balanserat!