Kasein-och vassleprotein – Vad är skillnaden? 

by

När du ska välja proteinpulver är det vanligt att du stöter på både kasein-och vassleprotein. Det ena proteinet vassle, är ett så kallat snabbt protein, medan kaseinprotein är mer långsamt. Men när bör man använda vilket protein för muskelbyggnad och vad är egentligen skillnaden? Vi går igenom alla oklara begrepp för att du ska kunna göra ett bättre val av protein! 

Vad är vassleprotein? 

Vassleprotein, eller whey protein som det även kallas är en mjölkbaserad proteinkälla. Vassleprotein är ett snabbt protein, vilket innebär att kroppen snabbt tar upp källan och muskelsyntesten stimuleras även fortare än med ett kaseinprotein. Vassleprotein är därför rekommenderat att inta i samband med träning just för att kunna stimulera muskelsyntesen så snart som möjligt efter att du ägnat dig åt träning. 

Vassleproteinet har tre olika typer som man kan välja mellan beroende på den typ av träning man utför. Här växlas det mellan måttlig träning, träning med tyngre vikter, till kroppsbyggare och man bör därför välja typ utefter den svårighetsgrad man tränar efter.

Vassleprotein tas bäst mellan regelbundna måltider under dagen, speciellt direkt efter ett träningspass. Denna proteinkälla skakas oftast ihop med vatten eller mjölk och dricks sedan upp. Om du inte är förtjust i att dricka protein så kan vassleproteinet istället blandas med din frukost som exempelvis i gröt eller smoothies.  

Vad är kaseinprotein? 

Kaseinprotein är även det en mjölkbaserad proteinkälla. Det är däremot ett långsammare protein som innebär att det tar längre tid för kroppen att ta upp proteinet. Det får ett mer stadigt flöde av aminosyror i jämförelse med vassleproteinet och kaseinproteinet är därför rekommenderat att exempelvis tas på kvällen för att uppnå en full effekt under natten.  

Detta gör att du ger din kropp bra förutsättningar för att bilda nya muskelceller och reparera de existerande cellerna under natten. Din kropp återhämtar sig som mest under just natten och genom att inta kaseinprotein maximerar du återhämtningen och muskeluppbyggnaden.  

Kaseinproteinet ska därför ej intas direkt efter träning, där är vassleproteinet bättre. Det är även möjligt att kombinera båda kasein-och vassleprotein i din mat för att ta upp proteinet i olika hastighet.  

Vilket protein bygger bäst muskler? 

Du får ett komplett proteinpulver både med kasein-och vassleprotein då båda typerna har de aminosyror du behöver för att du ska kunna öka din muskeluppbyggnad. För att muskeluppbyggnad ska vara möjlig så räknas det totala proteinintaget under hela dagen, inte endast det som intas direkt efter träning.  

Vilket protein du föredrar att investera i beror därför till större del på när du vill inta ditt protein och hur du vill dricka eller äta det. Kaseinpulver har en lite tjockare konsistens som passar bra till creme eller pudding, medan vasslepulver är bra till dryck.  

Vad är skillnaden mellan kasein-och vassleprotein? 

De största skillnaderna mellan de båda sorterna är som sagt hur snabbt kroppen tar upp proteinet du intar, vilket även påverkar när du bör ta det. En annan viktig skillnad mellan de båda sorterna är konsistensen på proteinet.  

Kaseinprotein har en tjockare konsistens och lämpar sig därför bra för de som inte tycker om smaken av proteinpulver i dryck och istället vill kunna äta sitt protein. Kaseinprotein fungerar därför bra till bland annat pannkakor och våfflor.  

För dig som har en förkärlek till proteinpulver i dryck med olika smaker kan ett vasslepulver passa dig bättre.  

Går det att kombinera proteinsortena? 

Det går alldeles utmärkt att kombinera båda proteinerna, den ena sorten utesluter inte den andra. Faktum är att de faktiskt kompletterar varandra mycket bra då vassleproteinet tas upp snabbt och kasein långsamt. Detta gör att du får olika hastighet på när proteinet tas upp av din kropp, vilket gynnar din muskeluppbyggnad i längden. 

Kasein och vassleprotein
Investera i protein för god muskeluppbyggnad