10 bra tips för dig som ska komma igång med träning

by

Komma igång med träning – Att börja med en ny träningsrutin är en skrämmande uppgift. Du vet att det kommer att göra ont, du vet att du kommer att behöva släpa dig dit ibland och utsikten att tillbringa din tid med att svettas bland alla dessa tonade och muskulösa monster är ganska skrämmande. Så följ våra tio bästa tips för de nybörjare på gymmet så kommer du att upptäcka att ditt träningspass går utan problem.

Sätt upp realistiska mål

Det kan ta lite tid innan du får de resultat du vill ha. Det är viktigt att dela upp ditt slutmål i etapper och sätta upp många mindre mål för att hålla dig motiverad på vägen.

Var konsekvent

Resultat uppnås genom regelbunden och konsekvent aktivitet. Håll dig till ditt program och undvik att ofta göra uppehåll och börja om.

För mycket, för tidigt

Öka inte träningsmängden som du gör för tidigt. Öka det du gör med högst 10 % per vecka.

Acceptera känslor av obehag

När du börjar träna kommer du att uppleva obehagskänslor som andfåddhet, svettning och muskelvärk efter träning. Oroa dig inte, detta är helt normalt och alla känner så här när de börjar.

Träna tillsammans med en vän

Om du tränar med en vän håller du dig inte bara motiverad under själva träningspassen, utan det gör också att du är mindre benägen att missa ett planerat pass eftersom du sannolikt inte vill svika din vän.

Värm upp

Att inte värma upp är ett misstag som många nybörjare gör. Före varje träningspass ska du se till att du värmer upp ordentligt och mobiliserar de områden som du kommer att använda under träningspasset. Att inte värma upp ordentligt kan dessutom öka risken för skador.

Tiden på dagen

Vi är alla olika. En del av oss går upp tidigt och en del av oss lägger oss sent. Träna vid den tidpunkt då du känner att du har mest energi.

Tankekraft

Ge inte upp. Alla nybörjare har bakslag på vägen mot att nå sina mål. Acceptera dem och använd dem för att motivera dig själv.

Vatten

Se till att du dricker mycket vatten före, under och efter träningen, särskilt om du tränar i varma förhållanden eller under långa perioder. Uttorkning leder till sämre prestationer och allvarlig uttorkning kan också vara farlig.

Prova något nytt

Håll det hela intressant genom att prova nya övningar, träningspass och aktiviteter för att hålla programmet fräscht, fortsätta utmana din kropp och förebygga tristess.