Köpa chinsstång – Träna din rygg hemifrån! 

by

En kroppsviktsövning som är otroligt effektiv att göra hemma är chins eller pull-ups som du kan utöva med hjälp av en chinsstång. Detta är en övning som ofta används för att träna övre ryggen, axlar, armar och mage.

Med en chinsstång som redskap kan du därför göra din hemmaträning med effektiv. Men vad bör man tänka på när man väljer chinsstång och vilka aspekter är mer viktiga än andra?  

Vad är en chinsstång? 

En chinsstång är ett träningsredskap som du kan använda för att utöva ett flertal olika träningsövningar bland annat pull-ups och chins. Chins eller pull-ups är en populär övning där du fokuserar på ryggen och den större delen av överkroppen för att öka muskelmassan. Med en chinsstång kan du utöva träningsövningarna i ditt eget hem, genom upprepade sets.  

Det finns flera namn för chinsstänger när man kikar på träningsredskap för denna övning däribland dörrtrapets, chinsräcke, pull-up stång och räckhäv. Vilken modell och redskap du bör välja beror mycket på ditt egna behov och andra faktorer som vikt och att stången ger ett bra grepp. 

Olika typer av chinsstänger 

Det finns ett flertal olika typer av chinsstänger på marknaden och vilken du bör investera i beror till stor del på hur du vill att den ska vara monterad i ditt hem. De tre vanligaste typerna är självbärande chinsstång, fastskruvad chinsstång och teleskopisk chinsstång. 

Den självbärande chinsstången är en stång där du inte behöver ett fäste för att använda den. Denna modell placeras ofta i din dörrlist genom att klämma fast redskapet i väggen eller dörrlisten från båda sidor.

Detta är ett bra alternativ för den som inte vill ha en chinsstång monterad som syns i hemmet, samtidigt som det ger dig en variation av grepp att välja mellan. Nackdelen är att du riskerar att den ramlar ned ifall din vikt är för hög eller om du inte klämt fast den ordentligt. 

Den fastskruvande chinsstången fäster du i regel parallellt längs med väggen med spik eller skruv och här kan du vara säker på att stången kan hantera en högre vikt och det är en mindre risk att den lossnar. 

Den teleskopiska chinsstången är enklast i sin design då du kan fästa stången direkt i en dörröppning genom att fästa den i dörrkarmen. Detta alternativ är användarvänligt, enkel att montera och installera, samtidigt som den inte tar stor plats. Nackdelen är dock att de kan lämna kvar osmickrande märken i dörrkarmen.  

Välj chinsstång efter behov 

När du väljer chinsstång bör du alltid välja ett redskap utefter dina behov och vad för övningar du vill kunna utföra. Det första du bör titta på är en modell som är tillräckligt stabil och stark att klara av din kroppsvikt, annars riskerar du att skada dig på din chinsstång.  

Greppet på stången är även viktigt. Välj därför en chinsstång med ett grepp du anser är bekvämt och som gör att du känner att stången är robust när du använder den.  

Vad för olika grepp kommer du vilja utöva med stången? Brett, smalt, neutralt eller kanske en kombination av alla? Om du vill kunna utföra en rad olika övningar är det bättre att du investerar i en stång som klarar av alla tre. Priset speglar ofta hållbarhet och stabilitet så om du vet med dig att du kommer vilja använda din chinsstång dagligen kan en mer avancerad, robust modell vara att föredra. 

Vad för övningar kan man utföra med chinsstång? 

Även om du främst kommer använda din chinsstång för ryggövningar så kan du även träna mage med stången. Du kan exempelvis göra övningarna vindrutetorkaren, toes to bar eller hängande benlyft där du hänger med raka armar och för dina ben rakt upp tills det att de är parallella med golvet.  

Förutom olika magövningar har du den klassiska ryggövningen chins/pull-ups där du hänger med armarna med ett grepp om stången och lyfter upp din överkropp där vikten är din egen kroppsvikt. Beroende på vilket grepp du har om stången kommer du kunna träna triceps, biceps och olika områden på din rygg.