Lyftarskor – Förbättra dina lyft på gymmet! 

by

Lyftarskor – När man gymmar och lyfter tunga vikter är det viktigt att man använder sig av rätt teknik, redskap och utrustning. Förutom att tänka på din kroppshållning under lyft kan du även underlätta ditt träningspass genom att införskaffa rätt slags skor för din gymaktivitet. Ett par lyftskor är ett par skor som är optimala att använda om du ska lyfta tungt. Nedan listar vi lyftarskors många fördelar! 

Fördelar med lyftarskor 

Stabil sula 

En fördel med ett par lyftarskor är att hela sulan är hård. Vanliga skor brukar oftast ha ganska mjuka sulor och kan därför göra det svårare för dig att stå stabilt och hålla balansen. Ett par lyftarskor gör att du får full koll på dina fötter! 

Bättre knäböj 

Det finns väldigt många olika varianter och modeller när det kommer till lyftarskor. Det de flesta modellerna har dock gemensamt är att hälen oftast är lite upphöjd. Det gör det möjligt för dig att komma ned djupare när du utför dina övningar. Det blir även enklare för dig att hålla överkroppen så rak som möjligt för att undvika slitskador.  

Sitter på plats och är slitstarka 

Alla modeller är utrustade med antingen kardborrband eller spänne. Du kan därför försäkra dig om att dina skosnören inte kommer gå upp mitt under lyftet och även justera exakt hur hårt du vill att de ska sitta. Du kan sedan lossa lite på spännena när du vilar mellan seten.  

Lyftarskor är även tillverkade av ett mycket slitstarkt material. Dessa skor klarar av de tunga lyften som du utför och är därför mycket hållbara. De är oftast även tillverkade i ett väldigt andningsvänligt material som både låter dina fötter andas samt ger ett bra stöd för foten så du kan utföra dina övningar på bästa sätt.  

Vem har användning av lyftarskor? 

Vem som helst kan använda sig av ett par lyftarskor, även om du är nybörjare och vill komma igång med din träning. Många som precis köpt sitt första par använder även lyftarskor när de lyfter lite lättare vikter, men då i syfte att bättra stabiliteten. Vanligast är dock att mer erfarna gymfantaster använder skorna vid tunga lyft eller vid en tyngdlyftartävling. Någonting att ha i åtanke är att du tar reda på för vilka övningar dessa skor gör det lättare för dig och när du bör byta till dina vanliga sneakers. 

Vid vilka olika övningar använder man sig av lyftarskor? 

Lyftarskor eller tyngdlyftarskor som de också kallas för används oftast av gymfantaster. De är väldigt populära att använda när det kommer till bland annat cross-fit, tyngdlyft eller styrkelyft. De används även av många tävlande inom just dessa grenar.  

Lyftarskor används främst när det kommer till knäböj eller olympiska lyft. Men de kommer även till god hjälp vid andra övningar som exempelvis frontböj. Någonting som är viktigt att ha i åtanke är att byta skor efter du är klar med dessa typer av övningar. Lyftarskor förändrar din hållning och därför bör du byta till ett par vanliga träningsskor när du ska utföra andra aktiviteter på gymmet. 

Hur mycket kostar ett par lyftarskor? 

Innan du köper dina första lyftarskor bör du tänka på vilka funktioner som du är ute efter och hur mycket pengar du är villig att lägga på ett par. Det finns väldigt många bra budgetalternativ men de lite dyrare modellerna är försedda med mer hållbara sulor och är även ofta gjorda av lite bättre kvalitet, någonting du bör ha i åtanke innan köp. Det vanligaste priset för ett par vanliga lyftarskor brukar ligga på 1000 –2000 kronor.  

Lyftarskor
Förbättra dina lyft med ett par kvalitativa lyftarskor