Proteinpulver vid träning

by

Tränar du väldigt mycket så kan det vara svårt att få i dig all den näring som du behöver. Även om du äter en allsidig kost så får du ändå inte i dig alla de näringsämnen som behövs för att bygga upp kroppen igen efter träning. Oavsett hur mycket du tränar så är återhämtning tillsammans med kost oerhört viktigt då det är där musklerna kan byggas större och bli starkare än de var förut. För att tillgodose kroppen med alla de nödvändiga saker som behövs så kan det vara nödvändigt att äta proteinpulver. Det finns saker att tänka på dock och det ska vi försöka klargöra för här under.

Protein är kroppens byggstenar

Protein är kroppens och musklernas byggstenar och därför är det viktigt att tänka extra mycket på dessa ifall du tränar mycket. Det finns mycket protein i kyckling, baljväxter och fisk bland annat. En genomsnittlig man får i sig cirka 90 gram per dag och den genomsnittliga kvinnan i Sverige får i sig ungefär 70 gram protein. Det räcker gott och väl om du tränar på en ganska låg nivå eller inte alls men om du vill se resultat och börjar träna lite mer så kommer du må bra av proteinpulver. Äter du för lite protein så kommer kroppen att prioritera andra saker som till exempel ditt immunsystem då det anses viktigare och muskelbyggnaden blir lidande. Det är framförallt muskelsporter som styrketräning som har nytta av proteinpulver men det är väldigt få som har ont av det.

Att äta för mycket protein gör inget

Får du i dig för mycket protein så kommer det att lagras på kropp som fettreserv och det är inga problem för de flesta. Det finns en gräns för hur mycket protein kroppen kan ta upp dock. Vid hård träning så behöver män ungefär 1.7 gram per kilo kroppsmassa. Då kan du räkna ut hur mycket du behöver och sedan lägga din kost utefter det. Väger du då 85 kilo så behöver du ungefär 145 gram protein. Du kommer att märka att livet blir lättare om du tar lite proteinpulver för annars får du lägga om kosten väldigt mycket. 100 gram kyckling till exempel innehåller ungefär 20 gram protein och då behöver du äta runt 700 gram kyckling varje dag för att tillgodose kroppens behov av protein. Då är kyckling ändå en av de livsmedel med osedvanligt högt proteininnehåll. Är du vegetarian så rekommenderas mycket baljväxter.

Missa inte: Allt om sport

Ät varierat med lite pulver

Det bästa är att äta en varierad kost men med räkneexemplet här över märker du också att det lättaste är att hjälpa kroppen och dig själv genom att dricka lite proteinpulver. Det ska du helst göra direkt efter träningen då det är då som kroppen behöver det allra mest. Ät gärna en del kolhydrater och protein tillsammans med en proteinshake. Du återhämtar dig snabbare om du inte slarvar med kosten. Se till att du får din återhämtning och framförallt om du är ny inom träningen. Annars så kommer du med stor sannolikhet gå sönder och behöva sluta träna.