Så tränar du bäst med gångstavar

by

Genom att inkludera ett par gångstavar på dina promenader kan du träna på din kondition på ett mer skonsamt sätt. Du kan även stärka hela din kropp, då du pendlar med armarna och tar ut dina rörelser mer när du promenerar.

Den rekommenderade dosen är att alla bör motionera minst 2,5 timmar i veckan, i kombination med vardaglig motion som kortare promenader eller cykling till jobb eller skolan. Att inkludera ett par gångstavar under dina raska promenader kommer därför att ge dig flera fördelar. Du kan både få upp ett bättre tempo och promenaden kan då öka din puls markant.

I denna artikel kan du läsa mer om gångstavar och hur du tränar med dessa för att få det bästa resultatet. Vi listar även fördelar med att inkludera gångstavar i dina promenader och vad du ska tänka på vid köp av stavar!

Fördelar med att använda gångstavar

Att använda ett par funktionella och anpassade gångstavar ger dig flera fördelar. Det underlättar även längre promenader och du kan få upp ett bra tempo som därmed förbättrar dina resultat, för att du ska kunna nå dina mål snabbare.

Stärker hela kroppen

Eftersom du pendlar med överkroppen när du promenerar med ett par gångstavar aktiveras fler muskler i den övre delen av kroppen och även dina magmuskler. Genom att aktivera fler muskler kan du få upp pulsen snabbare, vilket gör träningen mer effektiv. En annan stor fördel som ett pulshöjande pass ger, är att ditt hjärta stärks för en frisk och välmående kropp.

När din puls höjs och din kondition förbättras, utvecklas även din energiförbrukning och detta gör promenader med stavar till ett bra val för dig som vill gå ner i vikt.

Mindre belastning

Promenader är en väldigt skonsam träningsform, men den går faktiskt att göra ännu mer skonsam för dina knän, höfter och fötter. Om du inkluderar ett par gångstavar under dina promenader tas en del av belastningen bort från dessa punkter, vilket minskar förslitning och gör att du kan gå längre sträckor.

Utöver detta så får du hjälp och stöd i uppförsbackar och du får en mer skonsam hållning, som även bidrar till en förbättrad hållning i vardagen. En bra hållning minskar problem med nacke och rygg när du blir äldre.

Vilka former av träning kan du använda gångstavar till?

Gångstavar används framförallt vid promenader i stadsmiljöer eller liknande terräng. Detta för att få upp pulsen på ett effektivt sätt, vilket stärker kroppen och musklerna på flera olika punkter.

Men gångstavar är även en bra investering för dig som planerar att vandra. Du kan då få stöd och kraft under de längre turerna i vildmarken, samtidigt som du kan stärka och aktivera fler av kroppens muskelgrupper.

Valet av stavar bör dock baseras på vart du planerar att använda dem. Det bästa valet för dig beror på vilket underlag du vanligtvis promenerar på och även din längd har stor betydelse när du väljer vilka stavar du ska investera i.

Så här använder du dina gångstavar

Att använda gångstavar kanske ser väldigt enkelt ut. Men för att de ska ge alla fördelar som de är designade för, är det viktigt att du hittar en bra teknik och använder stavarna på rätt sätt. Det allra viktigaste är att du tänker på din hållning och sänker axlarna en aning för att du inte ska gå och spänna dig. Luta staven något bakåt och använd armarna för att trycka på med staven när du promenerar.

På stavarna är det alltid utmärkt R och L, för att du ska kunna veta vilken hand varje stav ska placeras i. För att stavarna ska kunna vara så effektiva som möjligt, är det även viktigt att du varierar dina promenadstråk, för att du ska utsätta dina muskler för lite olika lutningar och avstånd.

En fördel får du även om du varierar dina stavpromenader med vanliga promenader. Då ryggen blir lite mer låst när du använder stavar, kan du mjuka upp kroppen och då framförallt ryggpartiet om du också promenerar utan stavar någon gång i veckan.

Vad du ska tänka på vid köpet

För att de ska vara optimala och bekväma att använda är det dock några saker som du ska tänka på när du väljer vilka stavar du ska investera i.

Välj ett bra motstånd

Om du aldrig har använt gångstavar tidigare så kan det vara bra att börja med ett par med en lättare spänst. Dessa ger inte mycket motstånd, vilket gör att du kan få fart i dina steg utan att du utsätter musklerna för en extra belastning.

Har du däremot erfarenhet av att promenera med gångstavar så tycker vi att du istället ska investera i ett par som ger ett litet större motstånd. Det är då framförallt stavar med fjädring som du ska investera i.

På marknaden finns det idag stavar med ett motstånd på mellan 1-10 kilo. För vanliga stavar ligger vanligtvis motståndet på mellan 4-5 kilo. Om du är mer vältränad bör du köpa en mer avancerad stav med ett motstånd på mellan 6-10 kilo. Så gör ett val som baseras på din styrka och träningsnivå, för att kunna utmana dig själv under promenaderna och få upp en hög puls.

Gångstavens längd

Utöver motståndet så har stavens längd såklart en stor betydelse för hur enkel och bekväm den är att använda. Du gör det allra bästa valet genom att multiplicera din egna längd med 0.7. Ett par anpassade gångstavar ska nämligen ha en längd som är cirka 70% av användarens längd. Detta gör att du kan skjuta på och få en bra balans under träningen.

En annan sak att kika på är om stavarna går att fälla ihop eller inte. Om du planerar att ta med stavarna på resa eller vandringsturer, är det alltid en fördel om de kan skjutas ihop för att spara plats. Du ska då investera i ett par teleskopstavar, för att kunna ha denna möjlighet.

När du väl har investerat i ett par passande stavar och inkluderat dessa i dina promenader, kommer du aldrig mer gå tillbaka till traditionella promenader. Stärk din kropp och få upp en högre puls med ett par bekväma gångstavar med en optimal längd som passar dig!