Tips för att komma igång med träningen efter en längre paus

by

Att komma tillbaka till träningen efter en lång paus kan vara en stor utmaning. Oavsett om pausen beror på en skada, graviditet, semester, arbetsrelaterade orsaker eller bara för att du förlorat motivationen, kan det vara svårt att återuppta en träningsrutin. Men med rätt inställning och några praktiska tips kan du återigen njuta av träningen och uppnå dina konditions- och hälsomål. Här är några idéer som kan hjälpa dig att komma igång med träningen efter en längre paus.

Förstå situationen

Först och främst, känn ingen skuld eller skam över att du har tagit en paus från träningen. Livet sker och det är helt naturligt att det kommer perioder med mindre motion. Viktigast av allt är att du har beslutat att börja träna igen. Kom ihåg att du kanske inte kan hoppa tillbaka till träningsrutinen precis som du lämnade den. Ge ditt kropp och sinne tid att anpassa sig till denna förändring.

Sätt realistiska mål

För att motivera dig själv och förhindra skador, bör du sätta realistiska och mätbara mål. Realistiska mål kan vara att återställa en viss träningsrutin, såsom att träna ett visst antal dagar i veckan eller att förbättra din kondition.

Starta långsamt

Efter en längre paus är det viktigt att starta långsamt och gradvis för att förhindra skador och mental utmattning. Det är ingen idé att börja med att träna hårdare än vad du någonsin gjort. Starta långsamt och öka intensiteten gradvis.

Variation i träningen

Variation är nyckeln till att bibehålla motivationen på lång sikt och för att undvika skador. Var noga med att variera din träning genom att inkludera styrketräning, kondition och flexibilitet. Det hjälper dig att upprätthålla hälsan i hela kroppen och undvika skador.

Inkludera återhämtning i din plan

Återhämtning är en ofta förbisedd men avgörande del av din träningsrutin. Det hjälper inte bara ditt kropp att reparera och förbättra sig, men det är också när ditt kropp tillverkar muskelmassa. Inkludera minst en vilodag i veckan och ta tid att töja och vila efter varje träningspass.

Börja med aktiviteter du njuter av

Om du gillar det du gör kommer det att vara mycket lättare att göra det konsekvent. Om du inte är särskilt förtjust i gymmet, prova att cykla, simma, yoga, dans eller någon annan aktivitet som du verkligen uppskattar.

Tänk på din kost

Din kost spelar en stor roll i din förmåga att återuppta träningen efter en paus. Att äta en hälsosam och balanserad kost kan hjälpa till att återställa energin, bygga upp musklerna och accelerera återhämtningen efter träning. Sammanfattningsvis, att komma tillbaka till träningen efter en längre paus kan vara en utmaning, men det är absolut möjligt med rätt attityd, inställning och plan. Att vara snäll mot dig själv, sätta realistiska mål, starta långsamt och variera träningen kan göra hela skillnaden. Och kom ihåg att njuta av processen – motion ska inte bara vara ett sätt att uppnå dina hälso- och fitnessmål, utan det ska också vara något du tycker om.

Vanliga frågor

 • Hur lång tid tar det att komma i form efter en lång paus?

  Tiden det tar att komma i form efter en lång paus beror på flera faktorer, inklusive din tidigare fysiska form, längden på pausen och hur konsekvent du tränar. Förvänta dig inte att återfå din tidigare form över en natt. Det tar tid och ansträngning att bygga upp konditionen igen. Vara tålmodig och var nöjd med små framsteg längs vägen.

 • Hur undviker jag att bli skadad när jag börjar träna igen?

  För att undvika skador när du börjar träna igen är det viktigt att starta långsamt och gradvis öka intensiteten i träningen. Lyssna på din kropp och ge dig själv tillräckligt med tid för att återhämta dig mellan träningspassen. Ägna också tid åt att värma upp ordentligt innan träning och sträcka ut efteråt. Om du upplever smärta eller obehag, sluta träna och konsultera en läkare eller en tränare.

 • Är det normalt att känna sig otränad efter en paus?

  Ja, det är helt normalt att känna sig otränad efter en längre paus från träningen. Det tar tid för både din kropp och ditt sinne att vänja sig vid att vara fysiskt aktiv igen. Var inte för hård mot dig själv och förvänta dig inte att vara lika stark och uthållig som du var innan pausen. Var nöjd med de framsteg du gör och fokusera på att återhämta dig och bygga upp din kondition gradvis.

 • Hur hittar jag motivationen att börja träna igen?

  Motivation kan vara svårt att hitta efter en längre paus från träningen. Ett bra sätt att hitta motivationen är att sätta upp realistiska och mätbara mål för dig själv. Belöna dig själv när du når dina delmål och kom ihåg att fira framstegen längs vägen. Träna också med någon annan eller anslut dig till en grupp eller klass för att få extra motivation och stöd.

 • Vad ska jag göra om jag känner mig utmattad eller ont i musklerna efter träningen?

  Om du känner dig utmattad eller har ont i musklerna efter träningen är det viktigt att ge dig själv tillräckligt med tid att återhämta dig. Ta en vilodag eller två för att låta din kropp vila och återuppbygga musklerna. Glöm inte att sträcka ut och utföra lätta återhämtningsövningar för att främja återhämtning. Om smärtan eller tröttheten fortsätter under en längre tid, kontakta en läkare för råd och utvärdering.