Träna med gummiband!

by

Att träna med gummiband är ett effektivt och smart sätt att träna styrka på hemma, eller när du är på språng. Då det är en mycket skonsam träningsform fungerar den för alla, med allt ifrån nybörjaren till den som är riktigt vältränad. Varför är gummiband att rekommendera och vilka övningar ger resultat? Vi går igenom allt du behöver veta om att träna med gummiband! 

Varför träna med gummiband? 

Att träna med gummiband är ett roligt och effektivt sätt att komma i form, med minimalt med redskap. Det är även en träning för hela kroppen där du endast har gummibandet som motstånd. På olika gym kan du hitta gummiband med olika typer av motstånd beroende på hur svårt du vill att det ska vara att göra övningen. Gummiband används dessutom som hjälp vid träningsmaskiner vid exempelvis pull ups om du behöver hjälp för gummibandet att lyfta dig.  

Att använda gummiband till träning är bra för att kombinera olika träningsformer och kan lätt tas med under exempelvis en resa om du vill kunna utföra övningar utan gymredskap. Gummiband ger din kropp en belastning som blir tyngre ju mer det sträcks ut.  

När du använder dig av gummiband får du ut mest motstånd vid övningen om du är långsam och kontrollerad när du går tillbaka till din ursprungliga position vid övningen. Varför tränig med gummiband är en skonsam träningsform är på grund av att du inte trycker eller utför hastiga rörelser, utan istället använder dig av långsamma och lugna rörelser. 

Vem passar träning med gummiband för? 

Då träning med gummiband finns med flera olika motstånd är det en träning som kan utföras av både nybörjare och den mer vältränade. Förutom styrkepass kan gummiband även vara en god kompletterande del av din träning för exempelvis uppvärmningar.

Gummiband för uppvärmning och för att aktivera rätt muskelgrupper är dessutom väldigt vanligt att mer erfarna inom träning utför innan varje träningspass för att träna de rätta musklerna så effektivt som möjligt.  

Gummiband används ofta av löpare som värmer upp med bland annat knäböj och utfall för att aktivera rumpmusklerna innan de börjar springa. Har du inte fått upp styrkan än för att dra dig upp helt när du gör pull ups kan gummiband vara till en otrolig hjälp och stöd tills det att din överkropp blivit tillräckligt stark.   

Övningar du kan göra hemma  

Knäböj med sidospark  

Knäböj med sidospark är en bra träning för lår och rumpa genom att du knyter gummibandet till en ögla och trär sedan den runt fotleden. Gör en rörelse så att du går ned i en squat med knäna pekande utåt. Kom upp igen och sparka åt sidan med ett ben i taget och upprepa. Håll rumpan aktiverad under hela övningen genom att se till att gummibandet hålls sträckt under övningen. 

Sittande rodd 

Linda ditt gummiband runt om fötterna och sitt med rak rygg, kom bak med dina axlar och känn dina magmuskler aktiva. Dra sedan ned mot nedre delen av magen med dina överarmar i en rörelse längs med kroppen. Spänn åt mellan dina skulderblad och bromsa, för att sedan sträcka ut till ursprungspositionen och upprepa. Denna övning är bra för din rygg, axlar och dina biceps.  

Rumpspark  

Rumpspark aktiverar din ländrygg och rumpa genom att du först knyter gummibandet till en ögla. Stå sedan på alla fyra med gummibandet spänt mellan båda fötterna. Sparka med din fotsula mot taket, spänn rumpmusklerna och bromsa i en långsam rörelse på vägen ned igen så du verkligen känner motståndet. 

Situps med gummiband 

Denna övning ger dina vanliga situps en större utmaning. Du utför övningen genom att sätta fast ena änden av gummibandet i någonting tungt på golvet. Ligg sedan ned på rygg och håll andra änden av bandet med båda händerna vid dina axlar.  

Gör en situp hela vägen tills du sitter upp. Gummibandet gör nu att du får ett tufft motstånd varje gång du gör övningen. Lägg dig sedan ned igen i en kontrollerad rörelse och börja om.