Så väljer du träningskort – 7 saker att överväga

by

Är det dags att komma i form? Ett bra sätt är att gå till ett träningscenter eller gym, och då behöver du oftast ett träningskort. Vi försöker med den här guiden hjälpa dig att göra ett genomtänkt val. Träningscenter erbjuder träningsmaskiner och vikter, men också grupp-pass som core, x-fit, bodypump, yoga med mera. Vissa anläggningar har pooler för simning eller bubbelbad. Innan du slår till och skriver under ett medlemsavtal ska du läsa igenom det mycket noggrant, helst i lugn och ro och inte i den pressade situationen i receptionen eller sittandes med säljaren. Här kommer 7 saker att överväga när du väljer ett träningskort.Tillgängligheten

7 steg till träningskortet

1. Tillgängligheten

Närheten till träningscentret är mycket avgörande för hur ofta du kommer besöka det. Avgör om du vill ha det nära hemmet, jobbet eller skolan.

Kontrollera vilka öppettider träningscentret erbjuder, vissa har öppet dygnet runt.

Se till att ta en rundtur i centret för att se hur det ser ut och hur mycket folk som är där, många har även prova på pass innan man bestämmer sig, ta ett pass då det är mycket folk på centret så du vet om passen är fulla eller det är långa köer till träningsmaskinerna.

Hos många kedjor kan du välja att träna på ett, två eller flera träningscenter i kedjan, vilket innebär att du kan ha nära hem och till jobbet. Dock brukar det bli dyrare ju fler ställen man kan träna på hos kedjan.

2. Priset

Tänk igenom hur mycket och vad du vill träna, de flesta anläggningar har olika kombinationer om vad som ingår. Ibland kan ett klippkort vara det rätta om man inte är övertygad om att man kommer träna 2-3 ggr i veckan året om.
Kontrollera om det går att uppgradera med fler möjligheter under bindningstiden, oftast går det att uppgradera kortet men inte att nedgradera.

Ofta finns det en start avgift eller medlemsavgift, och sedan en månadsavgift. Räkna ut vad det kommer att kosta per träningstillfälle genom att uppskatta hur ofta du kommer att träna, och jämför detta med kostnaden för ett klippkort. Många tränar inte så mycket som de betalar för.

Ibland finns det begränsningar på tider man kan träna, t.ex. dagtid, då brukar det bli billigare då man undviker tider när alla andra vill träna.

3. Betalning

Kolla hur länge ditt pris kommer att gälla, är det öppet för höjningar när din bindningstid löper ut? Har du bindningstid på träningskortet?
Ofta tillkommer en engångssumma som medlemsavgift, startavgift eller inträdesavgift samt en administrationsavgift.

Totalsumman skiljer mycket mellan gymmen så var noga med att beräkna din totala kostnad för ditt träningskort.

Du kan betala din månadsavgift med autogiro, kontant, kort eller mot faktura. I bland kan förskottsbetalning vara lite billigare.

Kom ihåg att ta kvitto för att lämna in till arbetsgivare om du har friskvårdsbidrag!

Träningskort - hur väljer man?
Dags att välja träningskort?

4. Om du ångrar ditt träningskort

Distans- och hemförsäljningslagen gäller om du köpt ditt träningskort över telefon eller över Internet. Betalar du på träningscentret så gäller inte ångerrätten. Däremot kan du ha öppet köp om detta är specificerat i avtalet.

Om träningsanläggningen inte uppfyller det du blivit lovad har du rätt att avbryta avtalet.

Här kan du läsa om avtalsvillkor hos konsumentverket

5. Bindningstid och uppsägning

Bindningstiderna för träningskort går från 0 (klippkort) till en månad och upp till något år. Ta reda på vad som händer efter att din bindningstid löper ut. I en del fall så förlängsavtalet med motsvarande tid du valde från början. Varning för det!

6. Går det att överlåta träningskortet?

Du ingår avtalet med träningscentret, så ditt kort är personligt. I vissa avtal ges möjlighet, om man kan motivera det, överlåta det till någon annan. Det tillkommer nästan alltid en överlåtelseavgift om centret ens tillåter överlåtelse av träningskort.

Avtalet specificerar vad som gäller om du blir långvarigt sjuk eller om något annat oförutsett händer som gör att du inte kan träna. Vid dessa tillfällen är det fördelaktigt om du kan frysa kortet och fortsätta med din bindningstid och träning senare.

7. Försäkring

Hur är du skyddad om något händer dig på grund av olyckor under ditt träningstillfälle eller medans du vistas i träningslokalen. Kontrollera hur träningscentrat är försäkrat. Utöver din egen försäkring kan du få pengar från träningscentrets ansvarsförsäkring om du kan påvisa att det är de som har orsakat din skada.

Var noga med att rapportera din skada så fort som möjligt till träningscenter och försäkringsbolag!

Hoppas du blivit klokare efter detta. Har du något du tycker att vi ska lägga till eller andra åsikter? Skriv en kommentar nedan.