Vilken utrustning behöver du när du ska spela golf?

by

För att man ska kunna njuta av sport så behövs rätt sorts utrustning. Utbudet av golfutrustning är stort och en spelare behöver definitivt inte allt. Se till att informera dig om vad du måste ha och vad som är extrautrustning innan du besöker en golfaffär.

En grundutrustning inom golf bör innehålla:

Klädsel

Alla golfklubbar har egna klädkoder och det medför att man måste tänka på vilka kläder man kan ha innan man besöker en golfbana. Även om klädkoden beror på golfklubben/golfbanan finns det en universell uppsättning av golfkläder. Den består av en ren, kortärmad tröja med krage samt golfbyxor. En golfare bör undvika att bära jeans och cargobyxor på golfområdet. Gummiskor är inte tillåtna eftersom de tenderar att förstöra gräset. Ett par bra golfskor rekommenderas starkt.

Golfhandskarna används för att skapa ett bättre grepp om klubban samt för att förhindra blåsor. Ett bra grepp gör t ex så att spelaren får bättre kontroll under hårda slag. Golfspelare brukar oftast bara ha en handske som bärs på den hand som inte dominerar.

Golfboll

Golfbollen är en liten, gropig kula och är en av de viktigaste delarna i golfutrustningen. Groparna kallas för dimples och finns till för att få bollen att flyga längre. Bollarna är vanligtvis vita men det finns även varianter i ljusa neonfärger, för att göra det lättare för golfare att hitta dem.

Golfklubba

Man använder klubban för att slå bollen och i en vanlig omgång är det maximala, tillåtna antalet slag 14 per spelare. Det är viktigt att känna till olika typer av golfklubbor eftersom varje typ resulterar i olika grader av loft samt hur långt bollen flyger. Det finns olika typer av klubbor och de vanligaste är: träklubbor, järnklubbor, wedgar och putters.

Det finns även utrustning som kan betraktas som valfri och vanligast är:

Golfpegg

En golfpegg är ett långsmalt instrument och används för att golfbollen ska komma upp från marken och på så sätt göra det lättare för spelaren att göra bra slag. Golfpeggen består av en liten ”spik” med en kopp på toppen där bollen placeras. ”Spiken” är vanligtvis gjord av trä eller plast och får bara användas från utslagsplatsen.

Bollmarkör

En bollmarkör används för att markera den exakta platsen där bollen landade, i fall spelaren tagit ut bollen tillfälligt. Spelare är i regel inte tillåtna att flytta på sina golfbollar men det finns undantag. Ett kan vara om den måste rengöras och ett annat om den är i vägen för motståndarens puttlinje.

Bollmarkörer är vanligtvisintegrerade i andra tillbehör, såsom divotverktyg, poänghållningsverktyg eller golfpeggar. Om man inte har någon markör är det accepterat att använda t ex ett mynt av något slag.

Golfbag

Golfspelare brukar använda en golfbag för att bära sina golfklubbor. Bagen rymmer vanligtvis ungefär 14 stycken. Väskan är rörformad och har för det mesta olika sidfack där spelaren kan förvara t ex golfbollar och kläder. Det finns olika sorters golfväskor beroende på hur de ska bäras. Golfspelaren kan t ex välja mellan axelväskor, tvåhjuliga vagnbagar och väskor som anpassats för golfbilar.